Beleef historisch Rijnhuizen en Jutphaas

Zaterdag tien september is het Open Monumentendag. Ook in Nieuwegein. U kunt deze dag met gids over Fort Jutphaas en door Rijnhuizen en Jutphaas wandelen en fietsen. Tijdens deze wandelingen en fietstocht hoort u de verhalen van (oud) bewoners en historici. Ook Kunt u lezingen volgen en deelnemen aan speurtochten voor jong en oud of aan de masterclasses wijnproeven. Bij Het Wijnfort geniet u de hele middag door of van een lunch, een borrel of gewoon een kopje koffie, limonade of glaasje wijn.

De exacte tijden en het programma vindt u op de website. Vanwege beperkte beschikbaarheid is aanmelden verplicht voor de masterclasses, lezingen en wandelingen. Zodra het exacte programma er is, kunt u zich inschrijven. Deelname is gratis.

Dit evenement is een samenwerking tussen Club Rhijnhuizen, Wijnfort Jutphaas, Scouting Jan van Hoof, de Historische Kring Nieuwegein en Wijknetwerk Jutphaas Wijkersloot. Samen willen zij de historie van Nieuwegein (Noord) op de kaart zetten. Nieuwegein staat in de regio vooral bekend als jonge stad, maar heeft een rijke geschiedenis. De meest bekende daarvan is die van de dorpen Vreeswijk en Jutphaas, waar Nieuwegein tussen gebouwd is en die daardoor onderdeel zijn geworden van de nieuwe stad. Maar er is meer en vooral de historie van Rijnhuizen (Plettenburg West) is voor velen onbekend.

artikel42463-c201404nicolaaskerkjutphaas4100

Op het fortgebied, de centrale plek tijdens monumentendag, stond voorheen het kasteel Plettenburg, waar het gebied tot nu toe naar vernoemd is. Naast Fort Jutphaas, aan het Merwedekanaal, staat het kasteel Rhijnhuizen. Wie goed kijkt ziet restanten van de kasteellanen. Het industrieterrein Plettenburg is geleidelijk ontstaan. Tiny, bewoonster van Plettenburg, herinnert zich de vroegere boomgaarden rondom hun straat, waar haar vader als fruitteler werkte, nog goed. Zij is opgegroeid tussen de appelbomen en woont nu nog steeds met veel plezier in het gebied. Weliswaar tussen bedrijven en kantoren, maar Rijnhuizen is een gebied dat langzaam weer haar historie en toekomst viert. Het wordt een gebied om te wonen, werken en recreëren. Tijdens de wandeling door Rijnhuizen krijgt u een kijkje in de historie én de toekomst.

De wandeling wordt gevolgd door een fietstocht door Jutphaas. Bekend in Jutphaas zijn de NH Kerk aan de Nedereindseweg en begraafplaats Kerkveld. Wist u dat deze laatste waarschijnlijk al sinds de 11de of 12de eeuw in gebruik is? Er zijn restanten van een kerkgebouw en toren, deze werden in 1820 gesloopt. De NH kerk werd in 1819 gebouwd als een eenvoudig zaalkerkje. Langs de Herenstraat staan nog meer interessante monumenten: het gemeentehuis, de St. Nicolaaskerk, een smederij, de hoofdonderwijzerswoning en een stoomfabriek.

Genoeg te beleven zaterdag 10 september!Tijdens open monumentendag vertellen we over de historie in lezingen en wandelingen vol verhalen. Naast Rijnhuizen en Jutphaas, ontdekken we ook alle geheimen van het fortgebied. Kinderen leren spelenderwijs over de geschiedenis en de omgeving. Het Wijnfort Jutphaas is de ontmoetingsplek en startlocatie van de programmering.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk